Formula 5K Untuk Faham Al-Quran ?

Seribu Langkah Bermula Dengan Satu Langkah. 

Kelas Ilmu Balaghah Al-Quran

By Ustaz Dr. Firdaus Sulaiman

Pernahkah anda membayangkan suatu hari anda membaca ayat-ayat Al-Quran dan anda dapat faham maknanya? Bahkan anda menghayatinya dengan hati yang khusyuk. Ayat demi ayat anda baca. Makna demi makna masuk ke dalam hati anda.

Tiba-tiba mata anda berlinang. Berurai air mata anda. Terasa betapa indah dan hebatnya ayat-ayat yang anda baca. Masuk ke dalam relung hati anda. Terasa oleh anda, betapa dekatnya Allah dengan anda.

Sudah tentu itu adalah saat yang membahagiakan anda. Saat yang dirindukan setiap orang beriman. Adakah mustahil untuk anda merasakan saat yang bahagia itu?

Tidak, saudara.
Ia adalah sesuatu yang mungkin dan boleh anda capai. Tidak mustahil sama sekali.

Apa yang perlu anda lakukan?
Buatlah perancangan yang rapi. Kemudian tunaikan dengan penuh keyakinan bahawa Allah akan bersama anda. Sebab ini adalah amal baik yang dipinta dan dicintai oleh Allah swt.

Ketahuilah, anda tidak berseorangan. Ramai lagi di luar sana yang mengalami hal yang sama. Tapi ada yang membiarkan cita-citanya itu lupus ditelan zaman. Dan ada yang berusaha merealisasikannya, lalu berjaya dengan cemerlang.

Anda mahu yang mana?
Saya yakin, anda adalah orang hebat. Anda bertekat untuk meraih apa yang anda impikan. Anda impikan dapat faham ayat-ayat Al-Quran yang merupakan ayat-ayat cinta Tuhan anda kepada anda. Anda akan berusaha sedaya upaya untuk meraihnya.

Anda boleh. Pasti boleh.
Dengan syarat anda mengamalkan formula 5K yang saya amalkan sebelum ini dan saya ajarkan kepada murid-murid saya di ABQAF. Apa itu ?

✅ Keyakinan. Anda perlu yakin belajar bahasa Arab untuk faham ayat-ayat Al-Quran adalah amal soleh yang diredai Allah. Lalu yakinlah Allah akan membantu dan memudahkan jalan anda.

✅ Kemahuan besar. Jika anda ditanya, apa yang anda mahu? Maka anda dengan yakin dan semangat berkata: “Saya mahu faham ayat-ayat Al-Quran dengan baik dan berkesan.”

✅ Kesungguhan. Anda pernah dengar pepatah Arab yang berbunyi “من جد وجد ” Siapa yang bersungguh, dia akan dapat.” Ia merupakan sunnatullah dalam kehidupan ini. Kejayaan adalah milik orang yang bersungguh-sungguh dalam membuat sesuatu. Demikian yang saya lihat pada peserta kelas bahasa Arab Al-Quran kami. Siapa yang rajin dan bersungguh-sungguh, dia dapat menguasai bahasa Arab Al-Quran dengan baik dan faham ayat-ayat Al-Quran. Alangkah seronoknya mereka.

Cuba anda baca apa yang ditulis peserta kami ini:

“Selepas mengikuti kelas-kelas ABQAF, peningkatan penguasaan Bahasa Arab saya amat ketara dan pencapaian yang cemerlang. Saya amat berpuas hati dengan sistem pengajian di ABQAF.” (Puan Nurhayati)

✅ Konsisten atau istiqamah. Anda perlu konsisten belajar. Peruntukan masa untuk belajar bahasa Arab untuk Faham Quran. Kalau boleh setiap hari, sediakan masa 1 jam untuk belajar bahasa Arab Al-Quran, mengulang kaji pelajaran dan mencari maklumat baru yang berkaitan dengan kefahaman Al-Quran. Istiqamah setiap hari. Saya yakin anda pasti akan merasakan hasil dari kesungguhan dan keistiqamahan anda itu.

✅ Koneksyen atau hubungan yang tidak putus dengan Sahibul Quran, iaitu Allah Tabaraka Wata’ala. Jangan lupa sentiasa berhubung denganNya. Susah senang anda sampaikan kepadaNya. Sebab jika hubungan anda clear denganNya, maka jalan apa pun yang anda tempuh dan usaha apa pun yang anda buat, ia akan menjadi clear dan mudah untuk anda perolehi.

Bagaimana saudara? Masih tidak jelas lagi?

Kalau anda rasa masih tidak jelas lagi, saya cadang anda join saja dulu kelas percubaan percuma bahasa Arab Al-Quran anjuran ABQAF. Di sana saya akan terangkan lebih lanjut dengan lebih detail bagaimana anda boleh meraih cita-cita anda untuk faham Al-Quran.

Tiba-tiba mata anda berlinang. Berurai air mata anda. Terasa betapa indah dan hebatnya ayat-ayat yang anda baca. Masuk ke dalam relung hati anda. Terasa oleh anda, betapa dekatnya Allah dengan anda.

Sertai segera KELAS PERCUBAAN PERCUMA ABQAF.

Anda cuba rasakan dan alami sendiri bagaimana sistem pembelajaran di ABQAF berlangsung.

Jika sesuai dan berkenan di hati anda, baru anda daftar.

Cukuplah tu. Tak guna cakap banyak. Keputusan di tangan anda. Kejayaan anda esok ditentukan oleh tindakan anda hari ini. Orang kata, Fast Action Fast Result.

Daftar Sekarang Untuk Sertai Kelas Percubaan ! Klink link berikut :

https://app.mudeer.my/c/13YjRTH7on2Xaulo