Kelas Arab Online Terbaik & Terlengkap

Nahu Al-Quran

Kelas yang membuat anda menghargai setiap baris perkataan ayat Al-Quran yang anda baca. Sesungguhnya setiap baris dan susunan perkataan ayat-ayat Al-Quran mempengaruhi makna dan kefahaman terhadap ayat tersebut. 

Kelas Nahu Al-Quran
Kelas Nahu Al-Quran

Sasaran Peserta Kelas Nahu Al-Quran ?

Kelas Nahu Al-Quran disasarkan untuk sesiapa yang sudah ada sedikit asas bahasa Arab dan berminat untuk mendalami lagi bahasa Arab, terutamanya ilmu Nahu. 

Kata Hikmah Ttg Ilmu Nahu
Kelas Nahu Al-Quran
Kelas Nahu Al-Quran

Apa Yang Dipelajari Dalam Kelas Nahu Al-Quran?

Apa itu Ilmu Nahu & Cakupannya

Di sini anda belajar terlebih dahulu difinasi ilmu Nahu dan aspek apa sahaja yang ia bincangkan dan bahas.

Al-Mabni & Al-Mu'rab

Mengenal apa ini Al-Mabni dan Al-Mu'rab serta bentuk-bentuknya merupakan asas penting dalam ilmu Nahu sebelum masuk dalam topik i'rab.

Tanda-Tanda I'rab

Setiap perkataan yang mu'rab mempunyai tanda-tanda khas. Mengenal tanda-tanda ini membantu anda untuk faham kedudukan perkataan Arab dan struktur ayat-ayat Al-Quran.

Al-Marfu'at

Al-Marfu'at merupakan keadaan asas perkataan Arab ketika berada dalam ayat. Di bawahnya terdapat kedudukan i'rab tertentu , seperti Mubtada' dan Khabar, Fail dan Na'ibul Fail. Faham al-Marfu'at bermakna faham keadaan asas ayat Arab dan Al-Quran.

Al-Mansubat

Al-Mansubat pula adalah keadaan perkataan Arab yang telah mengalami perubahan disebabkan faktor-faktor tertentu. Terdapat kedudukan i'rab tertentu bagi Al-Mansubat ini, antaranya Maf'ul bih, Maf'ul Mutlaq, dll.

Al-Majrurat

Sedangkan Al-Majrurat, ia merupakan keadaan selanjutnya bagi perkataan Arab. Ia meliputi kedudukan i'rab tertentu, seperti Isim Majrur dan Mudhaf Ilaih. Dan ia menjadi berada dalam keadaan Al-Majrurat juga disebabkan faktor-faktor tertentu.

Ust. Ahmad Nizar Syawmil

Tenaga Pengajar Hebat

Ust. Imamuddin

Tenaga Pengajar Hebat

Ust. M. Ali Imran

Tenaga Pengajar Berpengalaman

Ust. M. Muslihun

Tenaga Pengajar Berpengalaman

Ust. Dr.Firdaus Sulaiman

Pengarah & Tenaga Pengajar Utama

Ust. Dr. Badaruddin Haba

Tenaga Pengajar Berpengalaman

Ust. Syazlan Sazali

Tenaga Pengajar Berpengalaman

Belajar Dari Yang Terbaik

Tenaga Pengajar Kami

Suasana Kelas Online ABQAF

Kelas Online Seperti Kelas Bersemuka

Mereka Telah Belajar Bersama Kami

Apa Kata Mereka Tentang Kami

Soalan-Soalan Lazim

Pertanyaan adalah salah satu pintu ilmu

Siapakah yang sesuai untuk menyertai kelas ini ?

Kelas ini sesuai untuk sudah ada sedikit asas dalam belajar bahasa Arab sebelum ini, atau sudah menyelesaikan modul asas bahasa Arab Al-Quran ABQAF.

Berapa lama kelas ini ?

Setiap pertemuan kelas ini berlangsung selama 60 minit atau 1 jam. Ia dijalankan dua kali seminggu. Kelas asas ini terdiri dari 3 peringkat. Setiap peringkat memakan masa antara 3-4 bulan, bergantung keupayaan peserta. 

Berapa yuran untuk kelas ini ?

Jika anda pertama kali menyertai program berbayar ABQAF, maka anda perlu bayar yuran pendaftaran sebanyak RM100. Manakala yuran bulanan adalah RM 150 setiap bulan. Jangan lupa harga promosi yang diiklankan dari masa ke semasa. 

Bagaimana cara saya boleh mendaftar untuk kelas ini ?

Anda boleh menyertai kelas ini dengan menekan butang pendaftaran atau menghubungi langsung admin pentaftaran ABQAF di talian +60103411470

Apa yang perlu saya sediakan sebelum menyertai kelas ini ?

Kelas ini dijalankan secara online dengan menggunakan aplikasi Zoom meeting. Oleh itu, anda perlu menyediakan komputer / laptop / tablet / HP yang mempunyai talian internet yang stabil. Kemudian download aplikasi Zoom. 

“Pelajarilah bahasa arab, kerana sesungguhnya ia merupakan sebahagian dari agamamu”

Umar Bin Al-Khattab

Belajar Dengan Mudah, Sistematik, Komprehensif dan Berkesan

Hubungi Kami Jika Perlu Maklumat Lanjut.